20 de febrer 2021

Camí del riu Brugent i les Tres Creus

Mola de Roquerola (1066 m) - Mola dels Quatre Termes (1118 m) - Mola d'Estat (1127 m) des de l'Ermita de les Barrulles (Capafonts)

Ens fa molta il.lusió que conegueu aquesta sortida. Per una banda, ens endinsarem per les Fous del riu Brugent amb els seus tolls i cingles i, per l'altra banda, tornarem a pujar a la Mola d'Estat on trobarem tres creus metàl.liques clavades a la roca, anomenades popularment: les Tres Creus.


Comencem la ruta i ens dirigim cap a Capafonts i avui sortirem de l'Ermita de les Barrulles

Un cop entreu al poble continueu la carretera TV-7041 i veureu a mà esquerra un cartell indicador de l'Ermita, a uns 2 quilòmetres trobareu el vostre destí. Circularem per un camí pobrament asfaltat, però transitable fins a trobar el pàrquing a peu de l'ermita. 

Hi ha disposada una zona de pícnic, protegida del sol, amb taules i bancs de fusta.

El municipi de Capafonts es troba situat al bell mig de les muntanyes de Prades. La bellesa del paisatge capafontí ha estat escolpida pel riu Brugent, que ha format una vall d'ondulades i agradable línies vora el riu, amb crestes i escarpats viaranys als cims i amb una gran riquesa forestal i faunística.

Mare de Déu de Barrulles és una petita ermita del municipi de Capafonts (Baix Camp) inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Actualment, i des de fa uns anys, l'entorn està adaptat per la funció de colònies juvenils d'estiu.

Comencem la sortida rodejant l'Ermita i a mà esquerra fem una petita baixada per anar a trobar el camí principal que surt de l'estacionament on ja veiem un pal indicador de fusta que ens marca Les Fous i Farena.


A partir d'aquí anirem resseguint les marques grogues que ens indicarà el Camí del riu Brugent.

El Brugent neix a la font de la Llúdriga per després baixar cap a Capafonts tot engorjar-se i creant indrets preciosos com en la zona de les fous, camí de Farena.


Si algú coneixia aquesta zona de les Fous de fa temps, ara tot ha canviat. Des de la riuada del riu Francolí (octubre 2019) es va endur tot el que va trobar per endavant i encara podem veure acumulació d'arbres, canyes i malesa en general en moltes zones. 

Ara s'ha fet un nou itinerari entre tot aquest enfarfoll de les Fous i el trobem ben senyalitzat amb les marques grogues per on hem de passar. 



En tot això, el lloc no desmereix gens ni mica. Manté la seva essència amb els seus dos trets característics: els tolls i els cingles o roques que estan al seu costat. 

Haurem de travessar el riu tres o quatre cops.

Cal saber que si les pluges han estat abundants i el riu baixa fort, no és possible passar les Fous.


Aquí tenim un clar exemple de la riuada del Francolí on podem veure un pal indicador que s'ha reduït a més de la meitat de la seva alçada normal a causa de tota la runa que s'ha dipositat al seu voltant.


Aquest itinerari de les Fous del Brugent a Capafonts és un indret fresc i bonic de les Muntanyes de Prades a la comarca del Baix Camp. 

És un traçat lineal, d'anada i tornada, que parteix del mateix municipi de Capafonts fins arribar a aquests barrancs de pas estret on baixa i engorja el riu. 


Fem una petita parada per jugar una mica amb la Saju que decideix que aquest gorg és perfecte per nedar i demostrar-nos que l'aigua és bona en qualsevol època de l'any. És una tot terreny en terra o aigua.


No és estrany que sigui un dels trams més visitats del Brugent, les Fous, on l'aigua fresca i transparent transcorre entremig de les cingleres calcàries. És un lloc idíl.lic i fascinant.


I tornem a passar el riu on el Salva i la Saju em fan de model que tenen més gràcia que una servidora, tot sigui dit!


Abandonem les Fous travessant aquest últim pas del riu i ens endinsarem en un sender que ens durà a una pista ben ampla. 

Des d'aquí ja podem albirar cap a on hem de dirigir-nos fins a arribar a dalt de la muntanya que ara la veiem ben lluny.


Un cop sortim a la pista si girem cap a la dreta, anirem cap al Toll de l'Olla que es troba a 350 metres i nosaltres ens encaminem cap a l'esquerra cap al Camí de la Solana resseguint les marques grogues fins al Coll de Viladecabres (1034 m).


Ara ens queda un fort pendent per remuntar i xino-xano anem fent sense aturar-nos entre un bosc on predomina l'alzinar amb marfull per on transcorre tot aquest recorregut fins a arribar a dalt. Cal agafar alè i no decauré en pujar.


Com sempre la Saju va la primera inspeccionant tota mena de pedres i mentre rebufem pujant ella transporta pinyes o pedres amb la seva boca d'un lloc a un altre. 


Un cop a dalt ens trobarem amb un pal indicador,


on veurem que hem arribat al Coll de Viladecabres (1034 m) després d'una bona pujada.

Coll de Viladecabres: Coll dels municipis de Montblanc (Conca de Barberà) i Mont-ral (Alt Camp).


I ens dirigirem primer a fer la Mola de Roquerola resseguint un corriol on a mà dreta en una cruïlla de camins trobarem dues fites, a banda i banda del camí.

Deixarem el camí principal i continuarem per un corriol on veurem una fita a mà dreta i això voldrà dir que a partir d'ara haurem de seguir pel mig del bosc sense camí fins a trobar el punt més alt de la Mola de Roquerola (1066m).

Mola de Roquerola (1066 m) és segons la gent del país el punt més alt de l’Alt Camp.


Tot i que el cim de la Mola de Roquerola no és gens ni mica atractiu perquè no trobem cap vèrtex geodèsic ni tampoc fita, simplement haurem de trobar el punt més alt i allí marcarem el cim. 

Podem assegurar-vos que val molt la pena venir fins aquí per admirar aquestes vistes magnífiques que tenim des d'aquest punt de la carena. 

Una passada!


Evidentment no desaprofitem aquest indret i l'intentem immortalitzar en la nostra retina.


Desfem el que hem fet per arribar a la Mola de Roquerola i ens tornem a plantar al pal indicador del Coll de Viladecabres i aquest cop anem cap a conquerir la Mola dels Quatre Termes (1118 m).

El cim real de la Mola dels Quatre Termes (1118 m) es troba a 200 metres del vèrtex geodèsic (número 263129001) amb una altitud de 1116 metres. 


I aquí sí que trobem un vèrtex geodèsic gegant.


Continuem resseguint la carena i s'arriba a la Taula dels Quatre Batlles, on convergeixen, els termes municipals de Montblanc (Conca de Barberà), Mont-ral (Baix Camp), Vimbodi i Poblet (Conca de Barberà) i Prades (Baix Camp).

Diu la tradició que, quan calia fer una tallada de pins, els quatre batlles es reunien en aquest indret per a pactar els termes de la tala, ja que alguns boscos eren compartits. 


Seguim per la carena perfectament senyalitzada com a GR i arribem per fi a la Mola d'Estat (1127 m).

La Mola d'Estat és un tossal que pertany a les muntanyes de Prades, a cavall dels municipis de Vimbodí i Poblet i Prades. Com a fet característic d'aquest tossal, hi ha tres creus metàl.liques clavades a la roca, a tocar del cingle, anomenades popularment "les Tres Creus".




Aquest cim està inclòs al llistat dels 100 cims de la FEEC.


Aquesta zona ens ofereix impressionants vistes de la vall del riu Brugent i de les muntanyes de Prades.


Us deixem un vídeo on podreu contemplar aquestes vistes i per amenitzar-ho ens ha tornat a fer vent de trons!



Després de la sessió fotogràfica comencem a moure'ns que aquí a dalt ens bufa el vent de valent i ara ens tocarà anar perdent alçada. 


Agafem direcció al Pou de Gel, resseguint el GR, però abans passarem a visitar la Cova Fumada.

Un indret força curiós per la forma de la roca que ha fet una gran balma.

Seguim el GR direcció Prades fins a arribar al Coll del Dineral.


I girem a l'esquerra fins a arribar al Mas del Gravat i a partir d'aquí agafarem el sender del Barranc de les Fontetes.


La nit ens comença a embolcallar a poc a poc i les nostres veus es perden entre el bosc. És hora d'obrir frontals i acabar la jornada comentant la sortida fins a arribar al cotxe per una pista de bon caminar fins a l'ermita. 

Carretera i manta i la pizza que ens espera a casa! 



DADES TÈCNIQUES:
Distància: 14 km
Duració: 5h 01min (amb parades)
Desnivell: 670 m
Època: Evitar l'estiu
Ruta: Circular
Punt + alt: 1136 m (Mola d'Estat)
Punt + baix: 624 m (Mas d'en Toni)
Dificultat tècnica: Fàcil


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada