12 de febrer 2021

Etapa 1 La Ruta dels Refugis

Etapa 1 Ruta dels Refugis: Prades - Albarca - Cornudella del Montsant - Prades

Ja hem començat La Ruta dels Refugis i aquest cop ens ha vingut bé anar cap a Prades per no saltar-nos el confinament comarcal. 

La Ruta dels Refugis és una ruta que recorre les muntanyes més emblemàtiques de la Costa Daurada, unint el Parc Natural de la Serra de Montsant (priorat) amb les Muntanyes de Prades (Baix Camp). 

Us deixem l'enllaç de la pàgina oficial per si li voleu donar un cop d'ull: larutadelsrefugis.cat

Com disposem d'un dia de festa plegats la farem en mode circular i no pas lineal, d'anar d'un refugi a un altre com està plantejada. Així doncs, ens sortiran etapes força llargues, però com estem en pla ultra ja ens està bé patir una mica.

Doncs, el dia no començava gens bé... 

Fem un canvi de conductor perquè no m'aclareixo introduint la ruta al rellotge digital i, això fa que en Salva comenci a empal.lidir a cada revolt anant cap a Prades. 

Arribem al pàrquing de Prades situat al començament de la vila venint de la carretera de la Febró T-704 direcció al carrer Riu Brugent on trobarem una bona esplanada per deixar el cotxe.

A banda de què se'ns ha tirat el temps damunt i en Salva està més marejat que un allioli li hem de sumar que el dia no pinta solejat i amenaça pluja. Però, tot i això ens fem forts i comencem la ruta mirant la part positiva: és divendres i tenim festa i l'hem d'aprofitar!

Iniciem l'excursió en descens des de l'aparcament on surt un corriol  que va cap a la carretera de l'Albarca T-701 que l'haurem de creuar i agafarem la seva continuació passant per un mas amb molts gossos a mà esquerra que ens conduirà a una pista asfaltada on veurem el cartell de la Font de la Vila Vella.

                              

Ens trobarem en el Camí de la Vila Vella que ens durà fins al dipòsit La Drecera pertanyent a l'Ajuntament de Prades. 

Haurem d'agafar aire a poc a poc perquè ens ve un fort pendent fins a arribar al dipòsit.

A partir d'aquí abandonem l'asfalt i comencem a trepitjar terra i ens endinsem en els boscos de les muntanyes de Prades de la Serralada Prelitoral on predomina una vegetació d'alzina amb marfull, carrascar i grèvol. També veurem algun castanyer...entre d'altres.

Xino-xano i mirant el cel amenaçador de descarregar en qualsevol moment arribem al Coll de la Drecera.

A partir d'ara ens trobarem amb un encreuat de pistes d'anar i venir de bon caminar i anar fent on haurem d'estar atents en agafar la direcció correcta i no despistar-nos.


Resseguirem la pista fins a enllaçar amb un corriol que ens durà cap al Cim del Pla de la Guàrdia (1135 m) que ens oferirà diferents punts de vista del poble de Prades per un costat i per l'altre la Serralada del Montsant.


La qualitat del cel de les Muntanyes de Prades i el Montsant ha merescut la certificació per part de la Generalitat de Catalunya com a Espai de Medi Nocturn Protegit. 

Per la situació i orografia el Pla de Guàrdia és el lloc ideal per ubicar l'observatori del Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades (PAP).



Aquest lloc és una meravella i les seves vistes ens deixen bocabadats.



Tot i el cel ben negre aprofitem per fer-nos una selfie i deixar constància que hem estat aquí plegats.

Reprenem la marxa i seguim la pista de bon fer fins al Coll del Vidrier.



Anem seguint la pista sense cap dificultat.



Del Coll del Vidrier continuem fins al Coll d'Andreu on ens despistem xerrant i hem de recular i agafar direcció Siurana.


A partir d'aquí la pluja ens acompanyarà durant tota la ruta i ens equipem adequadament per fer-li front.


Deixarem la pista per agafar un corriol de baixada on trobarem un pal indicador del Grau d'en Saura.

Grau dels municipis de Cornudella de Montsant (Priorat) i Prades (Baix Camp).


Ara podem dir que ens trobem al bell mig de la Serra de la Gritella.

La Serra de la Gritella és una serra situada entre els municipis de Cornudella de Montsant i de Prades a la comarca del Priorat.


El Grau d'en Saura desemboca a una roca foradada ben curiosa on trobem una bassa de bombers.


Des d'aquí gaudim d'una bona panoràmica i ja podem albirar al fons el poble d'Albarca.


Continuarem fins a arribar al Mas d'En Lluc a través d'un camí amb marques blaves i grogues de baixada que el trobem força malmès pel temporal Filomena.




El camí desemboca a una pista que ja ens conduirà cap al Mas.



No hi ha com tenir una pista de terra plena de fang i caminar per ella durant una bona estona amb 2 kg més a les sabates.


Des d'aquest punt gaudim d'unes bones vistes amb uns núvols ben carregats d'aigua!


I des del Mas d'En Lluc remuntem la vall fins al petit poble d'Albarca creuant la carretera que va a Prades, la T-701.

Albarca forma part del terme municipal de Cornudella de Montsant, a la comarca del Priorat. L'origen del poble és musulmà. Aquesta vila està pràcticament deshabitada en l'actualitat.

Tot i estar plovent de valent i el fort vent que se'ns gira a la pujada costeruda cap a Albarca visitem el petit i preciós poble que ens encanta per ser una vila ben acollidora amb uns racons molt bonics de descobrir.

Guardem aixopluc sota els porxos del Refugi Montsant d'Albarca tancat per aquesta època i mengem alguna cosa mentre ens intentem assecar una mica sense aconseguir-ho. 

La vila conserva tot l’encant d’antuvi i destaca el Castell d'Albarca (825 m) i l’absis romànic de la seva església.


Encara ens queda molt de camí per fer i ara la pluja cau de valent, però hem de continuar tot i el mal temps.

Sortim d'Albarca i ens dirigirem cap al Camí de la Llisera o Ruta dels Cartoixans.

Camí de la Llisera o dels Cartoixans és una senzilla ruta que unia Albarca amb la Cartoixa d'Escaladei i passa pels peus de la Serra del Montsant.


I ens encaminen a fer aquest tram de baixada des d'Albarca fins a Cornudella de Montsant sota els peus del Montsant. 



En aquest itinerari ens trobarem davant d'un paisatge típic del Montsant entre còdols, rouredes i alzinars florits per aquesta època de l'any.



L'anirem resseguint, tot planejant, fins que arribem a l'Ermita de Sant Joan Petit.

Sant Joan Petit és una capella de Cornudella de Montsant (Priorat) inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Cal situar-la al segle XVIII. És com una petita etapa abans d'emprendre la pujada fins a l'ermita de Sant Joan de Codolar.

Passarem per un parell de ponts de fusta.


I mestre anem perdent desnivell, ja podem veure al fons el poble de Cornudella de Montsant.

Cornudella de Montsant és una vila pertanyent al municipi de la comarca del Priorat. És el d'extensió més gran de tota la comarca, tot i que no és el més poblat. Montsant és el nom de la muntanya que domina el poble. Es tracta d'una muntanya on estan documentats a l'edat mitjana nombrosos eremites (persona dedicada a la religió que viu sola en un lloc erm). Per això se la coneix com la "muntanya santa".


Arribem a Cornudella de Montsant i anem cap a Lo Refugi pels seus carrers del nucli antic.

Fins aquí seria la ruta normal de l'itinerari de la Ruta dels Refugis, però nosaltres hem de tornar cap a Prades i no ens entretenim massa que encara ens queda feina per fer.


Sortim de Cornudella per la carretera dirigint-nos cap al poble de Siurana, per la T-3225. 

Just al final de la primera recta del cartell indicador direcció Siurana a mà esquerra ens trobarem amb una pista que va directament cap a Prades.


A partir d'aquí no deixarem aquesta pista en molt bon estat i amb pujada sostinguda i en algun moment força costeruda fins arribar a Prades.


Es comença a fer fosc i la nit ens cau al damunt sota la boira espessa on la visibilitat és força minsa.


Decidim ficar-nos els frontals i la nit boirosa ens embolcalla fins a arribar al cotxe.

Aquesta primera etapa de la Ruta dels Refugis ens ha encantat. Ja estàvem predisposats a què ens agradés perquè teníem moltes ganes de començar aquest nou repte plegats, però ens ha sorprès molt gratament i de ben segur que la gaudireu tant com nosaltres. 

És una ruta de bon caminar perquè transcorre majoritàriament per pista i corriols de bon fer i el fet de caminar és més agraït i ràpid, però no menyspreeu la seva distància que de tornada haureu de remuntar de Cornudella del Montsant fins a Prades i, tot i ser pista fa pujada i els quilòmetres es comencen a notar a les cames. Per la resta no té cap dificultat tècnica aparent si esteu acostumats a anar per la muntanya, podreu gaudir d'unes vistes i uns llocs fantàstics que faran les delícies dels vostres mòbils o càmeres.

Desitgem que us agradi i estem impacients per fer la següent etapa!



DADES TÈCNIQUES:
Distància: 31,04 km
Duració: 8h 35min (amb parades)
Desnivell: 1100 m
Època: Evitar l'estiu
Ruta: Circular
Punt + alt: 1135 m (Serra de la Gritella)
Punt + baix: 508 m (Pista de tornada cap a Prades)
Dificultat tècnica: Fàcil

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada