20 de març 2021

Teràpia natural

Montagut (963 m) - Puig de Formigosa (990 m) - la Serra (914 m) - Pi de les Quatre Soques des del Coll de Montagut

El premi es troba al final de la competició i no al principi. Tot i que, això no és pas una cursa d'obstacles. Aquesta sortida d'avui ens sorprendrà al tram final on gaudirem d'una abraçada terapèutica.

Avui us portem una ruta amb un recorregut molt còmode i no revesteix cap dificultat, cosa que possibilita fer-la en família. Fantàstica sortida si esteu cansats i no us voleu complicar la vida. Quasi tota la jornada transcorre per pista a excepció, del final que en aquest cas anirem de pujada i aquest tram el suarem, però pel contrari és la part millor, segons el nostre parer, de tota la sortida.

Mirador del Puig de Formigosa

Comencem la jornada dirigint-nos cap a Querol i abans de sortir del poble, a mà dreta, veurem una carretera que ens indicarà Pontons i Montagut. L'agafarem i a uns 5 km de carretera encimentada amb revolts tancats amb forta pujada ens durà fins al Coll de Montagut (843 m).

Querol és un municipi de la comarca de l'Alt Camp. Es troba aturonat a 565 m d'altitud, dominant la vora esquerra del Gaià, presidit per les ruïnes del Castell de Querol, donen una característica silueta a la població.

El Coll de Montagut separa la muntanya de Montagut del Puig d'en Rovira. 



En mig d'uns camps de vinyes observarem a mà esquerra un trencant per on surt una altra carretera asfaltada que ens durà fins a l'església de Sant Jaume de Montagut amb un pal indicador ho podrem veure i en aquest trencant hi ha un espai per aparcar el cotxe.

Sols començar a caminar al primer revolt de la pista, en una zona obaga, ens trobem una mica de neu de la nit anterior.


Ens encaminem per la pista direcció contrària al pal indicador de l'església de Sant Jaume de Montagut gaudint d'uns camps de conreu majoritàriament de vinya i uns boscos de pi i alzina. No fem cas del cartell indicador de Puig de Montagut i seguim la nostra pista de bon fer.

A 400 m de l'aparcament ens trobem amb un cartell indicador del cim de Montagut que pots pujar per aquí i en no res ja hi ets a dalt, però la nostra intenció és allargar una mica més la ruta i conèixer l'entorn. Així doncs, obviem aquest cartell i anem a buscar una pujada al puig més maca.

Quan arribem a un pal indicador on llegim el Coll de la Torre de Querol girarem a l'esquerra i uns metres més endavant veurem un sender. Doncs, per aquí hem d'anar per una pujada de revolts forta i sostinguda fins a arribar a dalt al cim.

Coll de la Torre de Querol

Per aquest sender enllacem amb el GR 172.

El GR 172 va néixer com una variant del GR 7 i es va consolidar com a sender amb entitat pròpia l'any 1995. El seu recorregut uneix el refugi de la Mussara, les Muntanyes de Prades amb la població de Bellprat, tot passant per interessants espais naturals con l'Espai Natural de les muntanyes de Prades, l'Espai Natural d'Ancosa - Montagut, el Parc Natural de la Muntanya de Montserrat i l'Espai d'Interès Natural de la Serra de Miralles-Queralt. Resulta especialment espectacular el tram de Montserrat. De fet, aquest sender està format sobretot pels camins tradicionals de les comarques tarragonines per arribar fins al Monestir.


El camí és molt bonic i transcorre pel mig del bosc on ja podem veure algunes vistes de la zona segons anem prenent alçada.


Passarem pel Mas de la Font, una casa en ruïnes i en no res ens trobarem amb un pal indicador mig tombat i amb lletres esborrades que ens indicarà el cim de Montagut.

Aquest camí és un sender local i el trobarem pintat de verd i blanc.


Toparem també amb un lloc per descansar, seure i meditar, Racó de Sant Bernat. I en no res, ja podem veure una estranya estructura metàl.lica per damunt dels arbres que ens indicarà que ja estem al cim.


Encara no hem fet 100 metres i ja hi som al vèrtex, Montagut d'Ancosa (963 m)

Segons el mapa de l’ICGC aquest no és ben bé el cim. Aquest es troba uns 100 metres més al nord, però el cert és que les bones vistes les tenim al pilar de formigó.

Montagut és una muntanya que es troba al municipi de Querol, a la comarca de l'Alt Camp, província de Tarragona i pertany a la serralada prelitoral catalana. Aquest cim està inclòs al llistat dels 100 cims de la FEEC.


Montagut d'Ancosa

Ens fem la selfie pertinent com ja és costum quan fem un cim plegats.


Des d'aquí tenim una vista panoràmica excepcional, com n'hi ha poques, fins i tot veiem la silueta de Montserrat al fons. És una passada!



A dalt del cim veiem el pal indicador del GR 172 que indica la direcció a prendre si vens en sentit contrari al nostre, és a dir, de Montserrat cap a la Mussara.


En Salva observant les vistes des d'un punt de dalt del turó on podem ovservar tota la plana de la zona que no ens deixa pas indiferents i ens ha sorprès molt  les vistes que hi ha des d'aquí dalt.


Continuem la marxa i baixem per un corriol des del cim que ens durà de cap a un prat, una esplanada verda i plana on al fons podrem veure l'església de Sant Jaume de Montagut.

Església de Sant Jaume de Montagut està situada als peus del turó de Montagut, en una zona boscosa, al mateix terme municipal de Querol. L'origen de l'antiga església de Sant Jaume és medieval.


L'església és un edifici majestuós i imponent que destaca pel seu aspecte massís.

Sant Jaume de Montagut és un dels exemples singulars de l'arquitectura religiosa del gòtic català del segle XIV per la tipologia de la seva planta i solucions estructurals.

Sant Jaume de Montagut

Sortim de l'església pel petit cementiri que hi ha per un camí que ens durà a la pista que seguirem durant una estona fins que a mà dreta veurem l'estany de Formigosa, silenciós i calmat.

L'estany de Formigosa és una gran bassa artificial que recull aigües per abastir algunes urbanitzacions situades al peu de la muntanya i que amb el pas del temps s'ha naturalitzat. En un espai reduït a la vora de l'estany podem trobar les tres principals espècies de ginebró existents a Catalunya.

Estany de Formigosa

Anem fent i aviat ens trobarem amb una edificació en ruïnes, les Cases Noves de Formigosa. La casa està situada en una cruïlla de camins amb un pal indicador i agafarem direcció al llac de Formigosa.

Les Cases Noves de Formigosa són les poques restes que queden dels corrals. Per darrere dels enderrocs de l'esquerra es conserva més la fisonomia de la casa al costat d'un magnífic exemplar de roure solitari.


 

Anem avançant en el recorregut  i ara ens trobarem una placeta a mà esquerra, a tocar de la pista, la Font de Jovany.

Aquest és un bon lloc per fer una parada i gaudir del silenci i refrescar-se una mica amb aquesta font d'aigua fresca i bona. Trobem gent fent cua per omplir les garrafes d'aigua per endur-se cap a casa ja que es pot accedir amb cotxe fins a la font.

Font de Jovany 

Continuem la pista fins al coll del Pinar de la Costa i girem a mà esquerra per un corriol que ens durà a la carena.

Després de carenejar uns 300 metres envoltats de vegetació que ens tapa pràcticament la vista arribem al punt més alt.


I ens trobem davant mateix el Puig de Formigosa (990 m)

Al cim veurem un pal metàl.lic i una placa que ens senyalen la localització del cim.

Puig de Formigosa és una muntanya que es troba al municipi de Querol, a la comarca de l'Alt Camp.

Puig de Formigosa


Continuem pel fil de la carena fins al final de la pista i ara sí que se'ns obre davant nostre una bona panoràmica on podem observar: la riera de Marmellar, el Castell de Selma, la Serra de Montmell i al fons la Mediterrània.  

Cap a ponent, veiem el Montagut i darrere seu les muntanyes de Prades, i entremig, la gran plana del Camp de Tarragona.

Mirador del Puig de Formigosa

La pista acaba en una petita placeta on tenim aquest mirador, llavors hem de desgrimpar uns quants metres pel rocam del carener per un sender que al principi és força dret i baixa de valent. 

El corriol està ben trillat i fressat, de tant en tant, trobem alguna fita que ens senyalitza el recorregut que no té pèrdua. A poc a poc que anem perdent alçada el sender se suavitza.

Arribem a la part més planera per on caminarem entre el bosc i els conreus i ens desembocarà a la pista. 


Un cop a la pista tornarem per on hem vingut fins a trobar les Cases Noves de Formingosa i el pal indicador. 

Seguirem recte deixant l'edificació en ruïnes a la nostra mà esquerra i ens encaminarem a buscar un trencall inexistent per a pujar al cim de la Serra.


En el cim de la Serra no trobarem cap fita ni tampoc cap vèrtex geodèsic, simplement hem de pujar el turó i buscar el punt més alt i allí tindrem el cim.

Deixem les motxilles a tocar de la pista i ens obrim traça entre el bosc de pujada en tendència cap a la dreta.

Aquí marca en Salva el cim de la Serra (914 m)

Estem parlant d'un cim petit i de poca rellevància. Sols els malalts com ell col.leccionen aquests cims.

Cim de la Serra

Un cop fet cim anem a buscar les motxilles i continuem la ruta passant pel Mas de la Serra, una casa en ruïnes on el camí es perd i anem una mica perduts.

Mas de la Serra
 
Comencem a  descendir a través del bosc sense camí fins a trobar la pista que va a parar al bucòlic Mas de l'Aranya. A poc a poc va marxant la llum i encara ens falta la part més interessant de la ruta.


Mas de l'Aranya

A partir d'aquí, com ja us hem dit al principi ve la part més bonica a parer nostre. 

Després d'arribar al fons de la vall, fem una pujada sostinguda i llarga on ens endinsem en un bosc de fades molt ombrívol i preciós. 

Veritablement sembla que estiguem en un altre món.


Mentre caminem bocabadats entre el bosc resseguint el corriol amb pujada pel barranc de les Trencades amb els seus revolts i en algun pas ens hem d'ajudar d'alguna mà per avançar pel grau del Pi de les Quatre Soques majestuós, situat als contraforts nord-occidentals del cim del Montagut.

Pi de les Quatre Soques és un lloc d'interès cultural. Forma part del conjunt d'arbres monumentals de Querol. El nom es deu al fet que l'arbre es diversifica en quatre troncs una mica més petits anomenats "canons", que s'eleven fins a una alçària de vint metres.  

Pi de les Quatre Soques

Diuen que abraçar a un arbre és una teràpia natural molt interessant. És una pràctica més antiga del que sembla, i que molts estudis científics comencen a veure els efectes positius que transmeten al cos humà. Els orígens d'aquesta pràctica terapèutica són mítics i espirituals, amb mil.lennis d'antiguitat.


Continuem pel corriol resseguint els diferents barrancs fins a arribar a la carretera de Sant Jaume a prop de l'aparcament.
 


DADES TÈCNIQUES:
Distància: 14,60 km
Duració: 4h 15min (amb parades)
Desnivell: 515 m
Ruta: Circular
Punt + alt: 990 m (Puig de Formigosa)
Punt + baix: 640 m (Inici del grau del Pi de les Quatre Soques)
Dificultat tècnica: Fàcil

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada