27 de març 2021

Els dos colossos de Lles de Cerdanya

Tossal de la Muga (2861 m) - La Mugueta (2773 m) - Tosseta de Vallcivera (2847 m) - Tossa Plana de Lles (2905 m) des del refugi de Cap de Rec

Feia quatre mesos ben bons que no trepitjàvem el Pirineu i tots tres frisàvem d'anar-hi i enfilar-nos fins ben amunt. En una paraula, volíem muntanya!

No hi ha res com una bona dosi de Pirineu compactada en una jornada per quedar ben satisfets i cansats, però no ens enganyem d'aquestes muntanyes mai et canses i sempre en volem més i més...

Doncs, vàrem decidir per aquest dia fantàstic endur-nos un parell de 100 cims cap a casa, els dos colossos de Lles: Tossal de la Muga i la Tossa Plana de Lles.

La jornada d'avui transcorrerà entre Catalunya i el Principat d'Andorra. Ben variat amb prats entre boscos de pi negre, pinedes, rierols, estanys glaçats, neu i graponejarem les cotes altes carenejant d'un cim a l'altre entre àmplies perspectives.

La llargària és considerable i és un recorregut exigent físicament, però cal tenir en compte que uns 3 km són per pista. A la carena entre la Muga i la Tosseta de Vallcivera ens caldrà estar ben atents perquè en algun pas ens caldrà ajudar-nos de les mans. Nosaltres ho farem en terreny mixt amb grampons i triarem la millor opció de pas.

Ens acompanyeu!

Pic de la Muga

Ens dirigim cap al refugi de Cap de Rec que arribarem per l'N-260, a l'altura de Martinet, prenem la revirada LV-4036 fins a Lles de Cerdanya i continuem per la  pista asfaltada que puja a l'estació d'esquí i al refugi de Cap de Rec on trobarem un ampli aparcament.

Refugi Cap de Rec és un refugi de muntanya del municipi de Lles de Cerdanya, a la Baixa Cerdanya, situat a 1.956 m d'altitud i al vessant sud de la Tossa Plana de Lles. Es troba a peus de les pistes de l'estació d'esquí, al costat de la muntanya de Lles. La seva ubicació és ideal per a la pràctica de molts esports i activitats d'hivern: esquí nòrdic, raquetes de neu, senderisme, alpinisme... 

Lles de Cerdanya és un municipi de la comarca de la Baixa Cerdanya. Inclou l'entitat municipal descentralitzada d'Arànser. Disposa de dues estacions d'esquí de fons: l'Estació de Lles i d'Arànser. 

A la zona de Cap de Rec podem gaudir d’unes vistes increïbles tant de la Tossa Plana de Lles com de la cara Nord del Cadí.


Comencem el dia per la pista que passa pel davant mateix del refugi de molt bon fer on ens trobem trams de neu i algun arbre caigut al mig del camí. Res que no es puguem sortejar.



Des de la pista ja intuïm que aquest dia serà de pur Pirineu.


Aviat ens veurem plaques de neu ben gelades.


Després de 3 km de bon fer per pista l'abandonem per començar-nos a endinsar en un corriol senyalitzat amb el número 26 en groc. Travessem un parell de cops el riu mentre gaudim d'aquest bosc ben atapeït de pins amb olor de natura.


On no trobem els senyals grocs veurem fites per indicar-nos el trajecte a seguir.


A poc a poc anem prenent alçada i la vegetació va nimbant i les esplanades agafen més presència al paisatge.



Feia temps que no trepitjàvem prats com aquest i qualsevol cosa que veiem ens sembla una meravella.


Ens aturem un moment per fer-nos la típica fotografia de paisatge al fons i nosaltres amb cara de contents d'estar vivint aquest moment plegats.


Arribem al Pla de la Riba i comencem a seguir les fites.


Tot seguit ens dirigim cap a un corriol fressat i les fites ens ajuden a resseguir-lo.

Anem seguint les fites allunyades per un prat i travessarem el riu de la Muga en pendent entre moderat i suau.

La Muga és un riu pirinenc d'orientació oest-est que desemboca a la Mediterrània. Neix al Pla de la Muga, situat entre els termes d'Albanyà i Serrallonga, i desemboca al golf de Roses a la urbanització d'Empuriabrava.


Després de fer la pujada en tendència cap a la dreta ja podem observar el Circ Glacial de la Muga i l'Estany Gran de la Muga ben gelat.

Hi ha un segon estany més petit en sentit SE que no podem albirar de moment i nosaltres no hi passarem.



Som al bell mig del circ entre la Tossa Plana de Lles, la Tosseta de Vallcivera i la Muga.


La Saju fent una aturada per contemplar aquest fantàstic paisatge pirinenc amb l'estany Gran de la Muga als seus peus.



El Coll de la Muga i la llarga pala que hi puja són ben evidents. Enfilem cap a la dreta, direcció NE per un camí prou fressat en fort pendent i pedregós fent ziga-zagues. 

No ens cal arribar al coll i deixem el camí per flanquejar a la dreta en direcció a l’evident cim.


La Saju que sempre va la primera és la delícia del nostre mòbil.


Ja estem a la recta final per coronar el tossal de la Muga i la pujada se'ns ha fet llarguíssima.


Des del cim gaudirem d'una àmplia panoràmica de les muntanyes andorranes d’alta muntanya i circs glacials, coneixerem cims emblemàtics com el pic de Pessons, Ríbuls, Ensagents, la Tossa Plana de Lles, el Puigpedrós i l’espectacular cara nord del Cadí.


I per fi albirem el Tossal de la Muga (2861 m). Coronat per una senzilla fita. 

El tossal de la Muga, de 2.861 metres d’altitud, es troba a la carena muntanyosa que neix a la confluència de la vall Civera i la vall de la Llosa i que enllaça amb la Tossa Plana de Lles, al nord-oest de la Cerdanya i dins l’espai natural de la Tossa Plana de Lles – Puigpedrós.

El Tossal de la Muga es troba al municipi de Lles de Cerdanya, a la comarca de la Baixa Cerdanya. Aquest cim està inclòs al llistat dels 100 cims de la FEEC.

L’espai natural Tossa Plana de Lles - Puigpedrós és un conjunt muntanyós protegit situat al nord-oest de la Cerdanya, a la subcomarca del Baridà, al límit amb les fronteres andorrana i francesa, a l’extrem oriental del Pirineu central. Aquesta zona destaca per tenir una gran riquesa natural i un elevat valor paisatgístic, amb estanys d’origen glacial i una fauna i flora típica de l’alta muntanya pirinenca. Comprèn els dos cims més elevats de la Cerdanya: el Puigpedrós i la Tossa Plana de Lles, ambdós fregant els 3.000 metres d’altitud.

Tossal de la Muga

Ens fem la primera selfie del dia amb cara de satisfets i ja contemplant el nostre camí a seguir.


El que més atrau la nostra atenció és el cordal carener fins a la Tossa Plana que veiem perfectament definit des d'aquesta posició a 2861 metres.


No ens demorem gens ni mica perquè s'aixeca vent i comencem a descendir i a perdre alçada ràpidament dirigint-nos cap al coll de la Muga.


Les vistes són increïbles i des d'aquí es respira Pirineu per tot arreu.


Resseguint un petit corriol entre el fil carener arribarem a la Mugueta (2773 m).

La Mugueta

Des d'aquí tornem a gaudir de tota la panoràmica del circ.


Comencem a descendir i observem el que tenim davant nostre i decidim col.locar-nos els grampons i anar més segurs.

En Salva passa el primer obrint traça i mirant bé el camí a seguir.


Observem el contrafort per on puja el camí que haurem de fer per guanyar-nos el cim.

Podríem dir que aquesta és la part més delicada de tota la jornada. No tenim traça i hem de decidir el camí a seguir.

Així doncs, el recorregut transcorrerà en terreny mixt i amb una neu força malmesa i tova on haurem d'anar molt amb compte per no lliscar i caure.


Atacarem pel costat dret de la carena i anirem avançant a poc a poc.

Cal dir que ens trobarem amb algun pas delicat on ens haurem d'ajudar de les mans agafant-nos a la roca, però la resta en sortirem prou bé sense complicacions aparents.


Un ressalt o aresta de neu que sempre cal veure per petita que sigui per no endur-nos un ensurt.


I arribem al cim de la Tosseta de Vallcivera (2847 m) molt satisfets.

La Tosseta de Vallcivera és una muntanya que es troba entre els municipis de Lles de Cerdanya, a la comarca de la Baixa Cerdanya i França. 

Tosseta de Vallcivera

La panoràmica és semblant a la Muga i des del cim podem veure la Portelleta i, a més a més, tenim de cara la Tossa Plana de Lles




Davallarem fins al coll de la  Portelleta i enfilem un fortíssim pendent.


I comencem a pujar sense pietat ni descans algun la gran pala.

Xino-xano anem fent i a la Saju se li veuen les orelles reflectides a la neu per la seva ombra.


I després d'una pala ben pronunciada que ens ve: una altra, està clar!


La Saju és líder i no pot obviar anar amb el primer que encapçala el grup, però pel contrari, és protectora i ha de mirar i esperar sempre al segon, en aquest cas mira si vinc i vaig pujant.


Això ja ho tenim enllestit!

Últim esforç mental i de cames i ens coronem el cim.


I al fons ja veiem el cim, la Tossa Plana de Lles (2905 m).



La Tossa plana de lles o Pic de la Portelleta és una muntanya fronterera amb Andorra, concretament amb la parròquia d'Escaldes-Engordany. És un dels cinc únics cims d'Andorra que superen els 2.900 metres d'altitud. Tossa Plana de Lles, anomenada així a la Cerdanya, que rep el nom de Pic de la Portelleta per la banda andorrana.


No hi ha com fer un cim plegats un cop més i jo amb la gorra mirant a Múrcia!


Com ben bé diu el cim a dalt de la Tossa Plana de Lles trobarem una bona esplanada on les vistes les tindrem a tocar de l'aresta.



Continuem la ruta començant a baixar pel vessant sud de la muntanya per una zona herbada sense camí i de tant en tant veurem alguna fita o marca groga, però en principi no té pèrdua i hem de tirar avall.



Arribarem a una esplanada anomenada el Pla de les Someres on ens encaminarem cap al bosc en tendència cap a la dreta per un camí i començarem a veure senyals grocs.


El camí és ben visible i ens conduirà fins al refugi forestal del Pradell.

El refugi del Pradell és un refugi de muntanya a 2.115 m d'altitud del municipi de Lles de Cerdanya (Baixa Cerdanya) i situat al costat del torrent de Setut al vessant sud de la Tossa Plana de Lles.

Aquest refugi és tancat i cal demanar les claus al proper refugi Cap de Rec o directament a  l'ajuntament de Lles de Cerdanya. Tot i així disposa d'una petita zona oberta amb xemeneia. És troba al final d'una de les pistes més conegudes de l'Estació d'esquí nòrdic de Lles.




Aquest lloc és encisador i fabulós.



Del refugi del Pradell agafem la pista forestal per fer via perquè ens trobem els camins del bosc amb força gel i com ara ja tenim l'excursió acabada com aquell que diu volem arribar aviat al cotxe.

Així doncs, ens decidim per la pista i obviem el camí que surt a tocar del refugi fins a trobar el cartell indicador del refugi de Cap de Rec.


Baixant cap al refugi de Cap de Rec podem observar els diferents itineraris que hi ha de raquetes de neu molt ben senyalitzats amb colors i cartells de direcció.


I per fi ens trobem amb el pàrquing i ara sols ens queda agafar el cotxe i com sempre acostumem a dir: carretera i manta cap a cas i a firar-nos una bona pizza que avui ens l'hem guanyat.


DADES TÈCNIQUES:
Distància: 17,35 km
Duració: 9h 00min (amb parades)
Desnivell: 1190 m
Ruta: Circular
Punt + alt: 2905 m (Tossa Plana de Lles)
Punt + baix: 1950 m (refugi Cap de Rec)
Dificultat tècnica: Moderada


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada