08 d’octubre 2021

El cim més oriental del massís de la Maladeta

Tuc de Mulleres (3010 m) des de la boca sud del túnel de Vielha

(Aquesta excursió la vàrem fer el dia 22 de maig de 2021)

L'ascensió al Tuc de Molières (Mulleres) és un dels tres mil del Pirineu més assequibles per pujar. Situat en un entorn espectacular, esdevé un dels millors miradors del vessant N del Massís de la Maladeta i la Cresta de Salenques - Margalida. Està situat en el cordó granític pirenaic, a les capçaleres de la Vall de l'Escaleta (Alt Éssera) cap a l'oest i de la Vall de Barravés (Ribagorça), cap a l'est. Fronterer, per tant, entre Aragó i Catalunya.

Tuc de Molières

Iniciem el recorregut a l’aparcament de la Boca Sud (de l'antic) Túnel de Viella, situat a una cota de 1620 metres, on trobem l’antic hospital-alberg anomenat: Hospital de Sant Nicolau dels Pontells, també conegut com a Hospital de Viella amb una gran esplanada per deixar els cotxes.

El traçat d'aquesta ruta és força senzill, perquè si mirem cap a l'Oest, veurem el nostre objectiu a conquerir al final de tot, la llarga cresta del Pic de Mulleres, fàcilment la reconeixerem, ja que es troba tallada el seu costat esquerre per una esquerda. Per arribar-hi haurem de travessar tota la Vall de Mulleres.


Així doncs, ens fotem una matinada guapa, d'aquelles de ficar-te el despertador a les tres i mitja i quedar amb l'Ernest a les quatre per tirar cap amunt fins al  pàrquing de la Boca Sud del Túnel de Viella, on ens esperàvem la resta del grup: en David, en Pau i la Nàdia.

Fa temps que no sortim en colla i estem amb els nervis a flor de pell per a començar a caminar amb companyonia.

L'Ernest i jo no deixem passar l'oportunitat d'immortalitzar la nostra cara d'adormits mentre la resta ja fa tard a la muntanya i arrenca amb ganes per fer cim el primer...


Comencem a caminar per una pista que baixa fins al costat del riu i anirem  planejant una mica pel mig d'un prat per la Vall de Mulleres.




La pista s'aparta del riu i passats uns rierols ens endinsarem per un corriol molt ben fressat pel mig d'un petit bosc d'avets i faigs molt bonic.



A partir d'aquí començarem a guanyar desnivell progressivament.

Per la nostra esquerra ens acompanyarà durant bona part el torrent de la Riera de Mulleres on podrem gaudir d'un parell de cascades.


En aquest segon salt d'aigua trobarem alguna petita grimpada.


Avancem per la Vall de Molières per un imponent aspecte alpí en tot el que veiem al nostre voltant.



A partir d'aquí entrarem en un tram més rocós amb indrets puntuals de grimpada fàcil.




A poc a poc, anem agafant alçada i la neu es fa present en el nostre trajecte.


El camí ens portarà a un llac Inferior de Molières on a la dreta podrem veure el refugi lliure de Mulleres.


Ens dirigim cap al refugi per a fer una petita parada per menjar alguna cosa i equipar-nos una mica més per continuar. 

El Refugi Molières o Mulleres és un refugi de muntanya del terme municipal de Vielha, a la comarca de la Vall d'Aran. Va ser instal·lat l'agost de 2011 per substituir l'antiga cabana que estava en mal estatÉs un refugi metàl·lic, un equipament d'emergència no guardat tipus bivac, situat a 2.390 metres d'altitud, al Pirineu Occidental, sobre l'estany Inferior de Molières. Disposa de lliteres, matalassos i mantes i emissora d'emergència, així com taula, prestatgeries, extintors, parallamps i plaques solars.

Refugi de Molières

Per darrere del refugi surt un corriol que baixa a buscar el camí que ve del llac.

Seguim endavant i passarem pel costat de dos estanys més, l’últim és més gran que els altres dos.



Ara sí que ens fiquem els grampons perquè la pujada ja comença a ser pronunciada i d'aquesta manera avançarem amb més seguretat.




 A poc a poc, ens anem dirigint al coll de Mulleres.



Seguim endavant i arribarem al peu del coll. Aquí ens tocarà fer una pujada força dreta i una mica aèria on haurem de grimpar per terreny mixt amb els grampons. No és una grimpada complicada i trobarem bones mans per agafar-nos i tirar amunt.


Fixeu-vos bé on sortiu per fer després la baixada.

Una vegada a dalt del coll ens encaminarem cap a l’esquerra tot seguint la carena, però per l’altre vessant d’on hem fet la pujada. 

Crestejarem fins al Tuc, que ens queda al sud.



Finalment, arribem plegats al Tuc de Molières (3010 m) on trobarem una gran fita a tocar del fil de la carena.


Tuc de Molières (Mulleres) pertany al repte dels 100 cims de la FEEC i és un cima de les 100 més emblemàtiques de Catalunya.

Tuc de Mulleres

I després d'un bon esforç ens toca la sessió fotogràfica dels tres mosqueters a la neu amb una rialla d'orella a orella.


Ens embutxaquem un altre cim plegats i un altre dia que el gaudim junts.


Des del cim, tenim excepcionals vistes de l’Aneto, la glacera permanent i la Maladeta.




Després d'agafar forces i contemplar bocabadats aquesta estampa durant una estona on el temps s'atura i res importa ens disposem a emprendre el camí de tornada.



Ara ja sols ens queda desfer el que hem fet, pel mateix camí de pujada, i tenir bona actitud per suportar la baixada amb bona cara i millors cames.


Agrair al grup les imatges d'aquest reportatge que ha estat recopilació de tots una mica. Gràcies!


DADES TÈCNIQUES:
Distància: 13,30 km
Duració: 9h 50min (amb parades)
Desnivell: 1430 m
Ruta: Lineal
Punt + alt: 3010 m (Tuc de Mulleres)
Punt + baix: 1605 m (Boca sud del Túnel de Vielha)
Dificultat tècnica: Moderada


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada