27 d’octubre 2021

Montferri majestuós

Santuari Mª de Déu de Montserrat - Pujol Rodó (325 m) - Tossa Grossa de Montferri (387 m) - La Torre del Moro des de Montferri

(Aquesta excursió la vàrem fer el dia 8 de maig de 2021)

Sortida de tarda per estirar cames i aprofitar una mica el temps. 

Avui visitarem la vila de Montferri per a fer un 100 cims, la Tossa Grossa de Montferri i ens envoltarem d'un paisatge agrícola, sobretot vinya, avellaners i olivera. Ho amenitzarem amb l'aventura de travessar el riu Gaià, amb un bell paisatge rural, típic dels pobles mediterranis.

Probablement aquest és un dels recorreguts més curts que permet fer un dels 100 cims de la FEEC i, no per això, deixa de tenir una gran importància per les esplèndides panoràmiques de l'Alt Camp, però si ens aneu coneixent sabreu que  nosaltres estirarem els quilòmetres per a conèixer una mica més la zona.

Ens hi acompanyeu!

Tossa Grossa de Montferri

Comencem el dia i arribem al poble de Montferri on estacionem el cotxe sense massa problemes al bell mig de la plaça de l'església. 

Montferri, anomenat Puigtinyós, és un municicipi de la comarca de l'Alt Camp. Dins del seu terme hi trobem el poble de Vilardida i l'edifici del molí de Puigtinyós, que donava nom antigament a la vila.

Ens encaminem cap a la carretera d'entrada al poble on haurem de trepitjar una mica d'asfalt per anar a visitar el Santuari de Montferri.


Avancem per la carretera entre camps de vinyes fins a tenir davant nostre el Santuari de la Mare de Déu de Montserrat.

Els vilatans de Montferri i pobles del voltant, tenien la tradició d'anar en peregrinació fins al Santuari de Montserrat després de la verema per donar gràcies per la collita de l'any. Amb la idea d'apropar la Mare de Déu al territori, el jesuïta Daniel Vives, es va plantejar la idea de construir un santuari en un dels turons del poble que era de la seva família. 
Vives era familiar llunyà de l'arquitecte Josep Maria Jujol i li va encarregar el disseny del santuari. I una de tantes curiositats d'aquesta construcció arquitectònica és que la planta té forma de vaixell orientat cap a Montserrat i, a més a més, sobre les voltes hi trobem la imitació de les formes de les roques de les muntanyes de Montserrat.

Com a curiositat pels fanàtics del Geocaching direm que aquí al Santuari en trobareu un i no és pas complicat de localitzar-lo. Molta sort en la recerca! GPC.

Santuari de la Mare de Déu de Montserrat

Un cop hem gaudit d'aquesta meravella arquitectònica i hem trobat el Geocaching continuem el nostre camí que encara tenim molt per fer aquesta tarda i sols acabem de començar.

Baixem del Santuari i en no res ens trobarem amb un pal indicador que ens indica: Camí Itinerari Saludable que transcorre per terreny asfaltat aquest tram a tocar de les vinyes i des d'aquest punt ja podem albirar aixecant el cap la Tossa Grossa de Montferri i la Torre del Moro.


Seguim per l'Itinerari Saludable fins a trobar-nos amb un corriol que passa per un túnel de la T-204, a l'altre costat, fem cap a l'antiga carretera que resseguirem durant uns pocs metres fins a endinsar-nos en un bosc de pins per una pista ampla que girà a l'esquerra.


Un cop girem a l'esquerra veurem un altre pal indicador de fusta que ens assenyalarà la direcció cap a la Tossa Grossa de Montferri 2,2 km.


Trobats en aquest punt, girarem cap a l'esquerra i veurem pintat a terra punts blancs i més endavant marques de color lila que ens aniran senyalitzant l'itinerari a seguir. 


Prosseguirem per una pista que comença a pujar i, a poc a poc, es va fent més estreta i anem guanyant alçada per un terreny força bo d'avançar.

En tot moment seguirem pel camí principal recte cap amunt i obviarem altres senyalitzacions que ens trobarem a la nostra mà esquerra.

Vistes fantàstiques les que podem començar a observar a mesura que pugem més amunt.


Ens desviem un moment del camí a mà dreta per a fer el cim anomenat Pujol Rodó (325 m).

Pujol Rodó

Des d'aquest petit Pujol tenim una vista increïble de tota la plana. Sols per veure això val la pena venir fins aquí.


A partir d'aquest punt el sender puja suaument fins a un pal de senyalització vertical que ens indica: Tossa Grossa de Montferri 1,3 km i Torre de Montferri 1,7 km.

Si volem fer cim, en no res, sols haurem de resseguir el sender carenejant sense desviar-nos del corriol i arribarem a la Tossa Grossa de Montferri. 

Nosaltres, al contrari, baixarem per un corriol a mà esquerra on ens trobarem amb marques de color vermell i lila. Aquest sender en tendència cap a la dreta ens durà fins a baix de tot de la vall. 

Tot seguit remuntarem fins a tocar les torres d'alta tensió per un senderó on haurem de recoltzar alguna mà per pujar aquest tram final on ens trobarem marques de color verd fins a arribar al cim.


Doncs, després de fer un tobogan, baixar i tornar a pujar per darrere de la Tossa arribem al tram culminant amb èxit. 

Trobem al cim un vèrtex geodèsic que ens marca el cim de la Tossa Grossa de Montferri (387 m). 

La Tossa Grossa de Montferri és una muntanya que es troba al municipi de Montferri, a la comarca catalana de l'Alt Camp. 

Aquest cim està inclòs al llistat dels 100 cims de la FEEC.

Tossa Grossa de Montferri



Molt maca la panoràmica que podem observar des del cim i aquest vídeo que us deixem és testimoni.


Continuarem el trajecte per la carena fins a la Torre del Moro que ja veiem des de lluny.



Molt maca la carena que hi ha entre el cim de la Tossa i la Torre que en tot moment tenim una bona vista d'aquesta zona de l'Alt Camp.


Hi arribem a la Torre del Moro o Torre de Montferri a 376 metres d'altitud.

Torre del Moro és un monument protegit com a bé cultural d'interès nacional del municipi de Montferri.

Pels fanàtics del Geocaching sapigueu que a la Torre se'n troba un altre i tampoc és gens complicat d'ubicar-lo. Què tingueu sort en la recerca! GPC.

Pugem a dalt de la Torre per uns esglaons de ferro situats en el seu interior. Són similars als d'una via ferrada i s'ha d'anar amb compte en l'últim esglaó que està força allunyat l'un de l'altre. Heu de mirar d'on us heu d'agafar amb les mans i com heu de ficar els peus. 

Torre del Moro 

Després de visitar la part més elevada de la torre i fer-nos les fotografies de rigor reprenem la caminada deixant endarrere la Torre del Moro i, en aquest cas, no baixarem per un pas de cadenes que hi ha a la nostra mà dreta senyalitzat per un pal indicador vertical de fusta. 

Nosaltres continuarem recte davallant per un corriol fins a arribar a la Polla Rossa.


Aquesta finca es troba rodejada de camps de vinya.

La Polla Rossa és un mas del terme de Salomó, a tocar del riu Gaià, tot i que antigament, quan formava part del patrimoni del monestir de Santes Creus, el mas pertanyia al terme de Montferri (Puigtinyós). Sobre el nom un parell de teories: d’entrada sembla referir-se a l’au, una gallina jove; però probablement, ens decantem per la referència a una pubilla: per extensió una polla vol dir també una noia jove, “una polleta”.

Mas La Polla Rossa

Al mas girem a la dreta per un camí que passa per davant mateix del senyal de la finca que porta el seu nom i ens dirigim cap al Camí del Molí.


Avancem per un camí de bon fer durant una estona i retallem camí per un corriol pel bosc que ens torna a dur a un altre sender una mica menys concorregut.

En aquest tram anirem paral.lels al riu Gaià i haurem de travessar dos cops els riu. 


El primer cop ens en sortim per un lateral i saltironant alguna pedra estratègicament ficada al mig del riu. 

La segona vegada que el riu ens talla el pas a causa del seu cabal que ha fet impracticable el pas per aquest lloc ens hem de descalçar i travessar ben arromangats el Gaià.


Un cop ben remullats fins al genoll seguim el camí i passarem a tocar pel Mas Roig i ben aviat podrem observar de lluny el poble de Montferri majestuós al fons.

Aprofitem l'ocasió abans de dirigir-nos cap al cotxe per anar a veure el castell de Rocamora.

El castell de Rocamora està situat a Montferri i antigament fou conegut com a castell de Montferri o de Puigtinyós. L'edifici va ser construït per tal de defensar la zona fronterera del riu Gaià a l'època de la Reconquesta. L'any 1985 va ser declarat Bé d'Interès Cultural. Ha estat restaurat i actualment funciona com a restaurant.

I, finalment arribem al cotxe després d'haver visitat una part de la zona de l'Alt Camp gens massificada on hem retrobat la calma i hem visitat espais naturals de muntanya, de vinya, d'aigua, d'història, cultura, patrimoni arquitectònic...

Desitgem que us engresqueu a fer-la!




DADES TÈCNIQUES:
Distància: 10,90 km
Duració: 4h 00min (amb parades)
Desnivell: 317 m
Ruta: Circular
Punt + alt: 387 m (Tossa Grossa de Montferri)
Dificultat tècnica: Fàcil


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada