01 de maig 2021

La Miloquera de Marçà

Toll de la Pallissa - Roca del Corb (353 m) - Caseta de la Vall - La Miloquera (403 m) des de Marçà

Sortida curta de tarda per estirar cames i no quedar-nos a casa. 

Fem una ruta a mida per anar a trobar tresors i veure si encara hi són o bé els temporals se'ls han endut i de pas no deixarem escapar l'oportunitat de fer un cim que es troba al municipi de Marçà, La Miloquera.

La Miloquera

En aquesta ocasió ens acompanyarà la Geno que viu a Marçà i ens explicarà les seves aventures i amb ella gaudirem del seu ull fotogràfic i naturalment de la seva companyonia durant aquesta excursió ben maca.

Així doncs, no perdem el temps i us expliquem la sortida d'avui.

Arribem al poble de Marçà i aparquem a tocar de la casa de la Geno, al rovell de l'ou de tot allò que es cou en aquesta vila, a l'Església de Santa Maria.

Marçà és un municipi del Priorat situat al sud de la comarca. El seu relleu és accidentat pels contraforts nord-occidentals de la Serra de Llaberia i de la Mola de Colldejou. És drenat per la riera de Marçà, afluent de la capçalera de la riera de Capçanes, que neix a la serra de l'Argentera. Marçà limita amb els termes municipals de Capçanes, els Guiamets, el Masroig, Falset, Pradell de la Teixeta i Colldejou.

Església de Santa Maria és d'estil neoclàssic, amb elements barrocs. El campanar disposa de quatre rellotges.

Església de Santa Maria

Des de l'església comencem a caminar dirigint-nos cap al carrer de Reus sortint del poble i trepitjarem asfalt durant un tram curt, per la TV-3001, fins a arribar a un cartell indicador que ens indicarà La Pallissa.


Arribarem a l'Àrea recreativa de la Pallissa.  

És un lloc idíl.lic on trobarem un parell de basses naturals i una zona de pícnic amb barbacoes, taules i alguna font per passar una bona estona en contacte amb la natura.



Àrea recreativa la Pallissa

Continuem la ruta per un corriol ben marcat i anem pujant suaument.


Encara ens trobem arbres caiguts al mig del camí i en alguns trams està força malmès. Són signes evidents dels temporals que ens han afectat aquests últims anys.


Anem prenent alçada progressivament mentre la calor comença a fer-se notar i trobem les primeres vistes.


En aquesta sortida hem incorporat un nou al.licient, el fet de buscar tresors amagats, ens referim a trobar Geocatxing. 

Hem tingut sort i en Salva que és un bon rastrejador n'ha trobat un parell que encara han suportat els temporals i riuades.


Resseguim el corriol de pujada pel camí principal.


Arribem al cap de poca estona a la Roca del Corb (353 m), un mirador fantàstic de la zona de Marçà.



Continuem pel sender i arribem a unes capritxoses formacions, que poden originar formes escultòriques, es coneixen internacionalment en geologia amb el nom de taffoni o tafoni.

Tafoni s'originen sota climes àrids o en alguns ambients litorals, poden ser produïts per la corrasió (impacte de partícules) associada al vent, o bé, per la dissolució del carbonat de calci que fa de ciment o per la disgregació causada per la formació de sals i l'erosió posterior causada principalment per l'aigua.


Ens encaminem per antics senders i arribarem fins a alguns masos aïllats de la Serra de Llaberia, com la Caseta de la Vall, encara amb conreus actius de vinya.

Caseta de la Vall

A partir d'aquí ja només ens resta baixar cap a Marçà per un sender de bon fer, i abans d'arribar al poble creuarem la riera per un gual de formigó on la Saju aprofitarà l'ocasió per refrescar-se una mica.


Només ens queda enfilar-nos a la Miloquera per acabar la ruta i veiem senyals evidents de civilització on la canalla s'ha entretingut a fer fites gegants i divertides per tot el camí ben fressat fins a arribar al cim.


Anem fent alguna que altra ziga-zaga de pujada constant, però de bon fer fins a veure el Castell de Marçà.

El Castell de Marçà és un antic castell en ruïna del municipi de Marçà (Priorat) declarat bé cultural d'interès nacional. Del conjunt sols en resta actualment un tros de mur, bastit de maçoneria.

Castell de Marçà

I tot seguit al capdamunt trobarem el Turó de la Miloquera (403 m) coronat per una estelada que oneja sota l'atenta mirada dels vilatans del municipi de Marçà que des d'aquí poden gaudir d'una excel.lent vista.

Turó de la Milolquera

Baixem quasi corrent per un corriol fins a la Bassa del Castell. És un lloc encisador on el rellotge s'atura i pots gaudir d'aquesta bassa i el seu banc de fusta per descansar.

Bassa del Castell

I des d'aquí ja podem veure el campanar de l'església que s'alça majestuosa al centre neuràlgic del poble. 


Així doncs, majoritàriament aquesta ruta transita per corriols, senders i camins ben fressats i senyalitzats. Tècnicament no hi han dificultats a destacar, només alguna recolzada de mà puntual.


DADES TÈCNIQUES:
Distància: 9,60 km
Duració: 4h 27min (amb parades)
Desnivell: 498 m
Ruta: Circular
Punt + alt: 403 m (Turó de la Miloquera)
Punt + baix:  234 m (Riera de Marçà)
Dificultat tècnica: Fàcil


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada