17 d’abril 2021

Terra de Dips

Puig de la Cabrafiga (614 m) - Puig de les Mugues (484 m) i Güena (498 m) des de Pratdip

Aquesta ruta parteix de Pratdip, és un poble que encara conserva la seva fisonomia medieval en tot el nucli antic. Tindrem l'experiència de sentir-nos part de la natura en estat pur. Ens endinsarem entre petits barrancs, coves, grimparem, baixarem per un passamà i tot rodejats d'animals i vegetació. 

Les muntanyes de Pratdip és el lloc d'habitatge dels Dips, éssers mitològics vampírics els quals donen nom al poble a més de figurar al seu escut i protegir al poble des del seu monument situat a l'entrada.

Entrarem en un món fantàstic i enigmàtic de terra de Dips.

Aquest món carregat de màgia va ser immortalitzat gràcies a l'obra de Joan Perucho "Les històries naturals". 

Puig de la Cabrafiga

Ens dirigim cap a Pratdip, per la T-310 des de Mont-Roig del Camp. Estacionem el cotxe a l'entrada del poble, a l'Avinguda Catalunya, a tocar de les Instal.lacions Esportives Municipals.

Comencem a caminar dirigint-nos cap a un camí que hi ha davant mateix del poliesportiu de Pratdip que va paral.lel a la carretera, però per l'interior, entremig dels camps on veurem marques blaves pintades a terra.

Al final del camí girarem a la dreta i ens trobarem amb la carretera T-310 i agafarem direcció a l'entrada de la vila. Caminarem un trosset per l'asfalt fins a veure a mà esquerra un banc de fusta i un camí que comença a pujar senyalitzat en blau i groc. 

Ens encaminarem cap aquí seguint els senyals fins a trobar un tòtem de fusta on girarem a la dreta amb força pendent.



En no res prenem alçada i ja podem començar albirar tot el poble de Pratdip.

Pratdip és un municipi de la comarca del Baix Camp. Situat al vessant sud-oriental de la Serra de Llaberia. Està limitat pels termes de Colldejou, Vilanova d'Escornalbou, Mont-roig i Vandellòs, tots ells municipis del Baix Camp, i per Tivissa de la Ribera d'Ebre.

Pratdip

Mentre pugem a la nostra esquerra tindrem l'skyline de la serra de Llaberia que s'alça majestuosa a l'horitzó.

Serra de Llaberia

Resseguirem el camí sense cap pèrdua fins a trobar-nos un pal indicador i agafarem direcció: Portell dels Grauets - Puig de la Cabrafiga - Coll dels Meners.


Passarem per sota una torre d'alta tensió i continuarem cap amunt sense pietat fins a arribar a un pal indicador que ens indicarà: Puig de la Cabrafiga i ens dirigirem cap a la dreta. 

Passarem per una segona torre i des d'aquest punt tindrem molt bones vistes de la serra de Llaberia, veurem perfectament Mont-redó i el Cavall Bernat al final a la dreta de la carena muntanyosa.


Un cop hem passat la segona torre ens trobarem un cartell que ens indicarà: Coves i baixarem per un corriol a tocar de la roca fins a arribar a la Cova dels Grauets.


Arribem a la cova  i deixem les motxilles a fora i agafem els frontals per anar a investigar.

La cova consta d'una sola galeria de 32 metres de longitud. Per accedir-hi haurem de superar un ressalt d'uns dos metres, on ens haurem d'ajudar de les mans.

Un cop dintre el sòl és molt argilós i hi ha molta sorra i pel contrari molta pols. En alguna cavitat t'has d'ajupir força per accedir-hi, però pots anar fins al final sense cap mena de dificultat a condició que no tinguis cap mena de claustrofòbia, en ser un lloc força tancat.

Cova dels Grauets

Nosaltres com som xafarots i tot ho volem veure anem fins al final i ens fem una selfie dintre tan panxacontents.

Interior Cova dels Grauets

Fem una anada i tornada de la cova pel mateix senderó i reprenem el camí principal pel llom de la muntanya i passarem per un pas de cresta, el Portell dels Grauets, que ens ajudarà a superar un ressalt rocós i a situar-nos en un nivell superior.


Resseguirem la carena per un corriol ben senyalitzat amb pintura de color blau.


Per la carena gaudirem d'unes vistes fantàstiques del poble de Pratdip, la serra de Llaberia, la Mola de Colldejou, muntanyes de Vandellòs... 


Continuem per la carena fins a arribar al Pas del Gos on ens haurem d'ajudar de les mans per superar-ho, però no té cap dificultat especial i ens deixarà en un nou pla de la carena i la panoràmica guanyarà amb intensitat.

Pas del Gos

Vistes des del Pas del Gos

Un cop superat el Pas del Gos, en no res ja podrem observar el nostre cim al fons: Puig de la Cabrafiga.


Ara sols ens caldrà resseguir el corriol per la carena per assolir el cim on tindrem una espectacular vista de tots els cantons.




I mentre ens apropem al cim contemplem a mà dreta tota la costa als nostres peus.


I darrere nostre tenim aquest espectacle de muntanyes sense final.


Ara sí, coronem plegats el Puig de la Cabrafiga (614 m), on trobem a dalt del cim un vèrtex geodèsic.

El Puig de la Cabrafiga és una muntanya de la Serralada Prelitoral, contrafort meridional de la serra de Llaberia. Situada al terme de Pratdip, comarca del Baix Camp. Aquesta muntanya isolada de perfil triangular és ben visible a l'horitzó des de gairebé tota la part costanera del Baix Camp.

Aquest cim està inclòs al llistat dels 100 cims de la FEEC.


Puig de la Cabrafiga

A banda de què és una muntanya ben visible també podem dir que des de dalt del cim les vistes són espectaculars i aquí us deixem aquest vídeo amb vent que ho demostra:


Continuem la ruta seguint les marques blaves per un sender marcat que baixa fort en direcció S per un  terreny pedregós i abrupte fins a arribar a un collet on hi ha una fita de pedra, el coll de la Fita de la Partió.


Mentre baixem tenim una panoràmica magnífica de tota la costa.


El corriol de bon fer, en aquest tram, ens durà fins al Pas del Cabrit que no té cap mena de dificultat.

Pas del Cabrit 

I després enfilem uns metres i anirem baixant fins a arribar a un pal indicador, coll dels Meners i seguirem recte, obviant les marques blaves que veurem a la dreta.

Coll dels Meners s'anomena així perquè pels voltants hi ha unes antigues mines on s'extreia minerals de ferro.


Seguim el corriol per la carena  i pujarem un petit turó per a coronar el Puig de les Mugues (484 m) on trobarem una fita que ens marcarà el cim.


Puig de les Mugues

Ens fem unes fotografies de la vista que hi ha des del cim i reprenem la marxa tornant al coll dels Meners.


Des d'aquí ja podem veure ramats de cabres i ara des del coll dels Meners el camí baixa cap al cantó dret de la carena. Així doncs, ens encaminem cap a un corriol de baixada amb fort pendent i algun tram de tartera força incòmode de mala petjada.

Compte amb la baixada que llisca força per ser un terreny molt pedregós i sec.

De seguida trobem la boca 3 i 4 de la Mina dels Meners.


Tot seguit la baixada es tornarà a accentuar pel fort pendent i ens trobarem una corda que ens farà de passamà per facilitar-nos aquest tram lliscós.


El corriol anirà girant en tendència cap a la dreta fins a assolir una zona on transitarem per damunt d'uns antics bancals i ens desviarem del camí principal per a visitar el pou de les Mugues

Tornarem al camí i remuntarem de nou suaument per una zona emboscada i de bon caminar fins a arribar al pla de les Mugues.

Pou de les Mugues i antic bancal

Al pla de les Mugues trobarem una esplanada amb un pal indicador. 

Pla de les Mugues

El sender a mà esquerra ens permet pujar al turó on hi ha les restes dels murs del Castellet de les Mugues.

El Castellet de les Mugues segons sembla es tracta d'un antic enclavament ibèric, utilitzat posteriorment com a indret de guaita per a controlar els pirates corsaris que feien incursions a la costa.

Castellet de les Mugues

Després de visitar el Castellet de les Mugues tornarem al pla de les Mugues i seguirem el camí principal direcció a Pratdip pel camí de les Mugues  fins a trobar el pas conegut com a grauet de les Mugues.

El corriol davalla la cinglera per una canal amb diversos esglaons, cal anar amb compte tot i ser un pas fàcil.

Grauet de les Mugues

Sols baixar el grauet de les Mugues, ens trobem una cabra salvatge que ens mira amb cara de sorpresa i ens apropem prudentment per fer-li una fotografia i marxem per no molestar-la.


Arribem a baix, a un tomb de l'antiga carretera i baixem fins a un barranc on trobarem un pas per un túnel sota l'actual carretera.

Túnel

Passarem a l'altre costat i travessarem el barranc de la Dòvia i el salt de la Savinosa que ho trobem tot ben sec sense una gota d'aigua. 

Barranc de la Dòvia

Continuarem per un sender de bon caminar fins a trobar-nos un pal indicador i ens encaminarem cap a la dreta direcció camí vell de Masriudoms


Passarem per davant d'unes runes d'una antiga fàbrica d'electricitat.

Antiga fàbrica d'electricitat

Seguirem el camí fins a trobar-nos una bifurcació. Deixarem les marques blaves que segueixen recte direcció a Pradip.

Nosaltres ens dirigirem cap a l'esquerra fins a una torre d'alta tensió on girarem a l'esquerra i ens encaminarem per un  corriol que puja fort fins arribar al coll del Marquès.


Anirem de pujada constant fins a trobar-nos aquesta indicació en una pedra: Güena (Sta. Marina).


Ens dirigirem muntanya amunt resseguint les marques blaves en tendència cap a l'esquerra per on accedirem al pas de la Rabosa i després pel pas del Caçador. En tots dos passos ens haurem d'ajudar de les mans per superar el ressalt.

Pas del Caçador

Un cop a dalt ara ja sols ens queda dirigir-nos cap al pal indicador que ens indicarà Puig de la Güena remuntant el llom de la muntanya cap amunt per un sender.


A dalt ens trobem amb un mirador des d'on podem observar tota la vall i per l'altre costat també hi ha un altre mirador des d'on veurem tota la serra de Llaberia.


Mirem de buscar el punt més alt sense camí per dalt d'aquest turó i senyalitzem el cim, Puig de la Güena (498 m).

Puig de la Güena

Tornem al pal indicador i des d'aquí mateix surt una pista que agafarem direcció a Pratdip.


Encara ens queda algun punt bonic per fotografiar com aquest on en Salva em fa de model tot pinxo. 


Fantàstica vista des d'aquí del poble de Pratdip.

Pratdip al fons de la vall

Ara sols ens queda seguir els senyals indicadors fins a arribar al poble, però abans ens desviem un moment per anar a visitar la cova del Diable.

El camí davalla força per anar a la cova i ressegueix la cinglera cap a la dreta un bon tros. És un corriol poc fressat i si no teniu molta curiositat en veure-la, aconsellem no anar-hi perquè no és pas cap meravella. Més aviat és una balma gran i poca cosa més.

Cova del Diable

Finalment, arribem a Pratdip pel cementiri i anem a visitar el nucli antic del poble i volem pujar al castell de Pratdip que és el punt més alt del municipi, però malauradament el trobem tancat i ho haurem de deixar per una altra ocasió.

La visita al castell de Pratdip és lliure i gratuïta. Per visitar-lo heu de tenir en compte aquests horaris (de dilluns a divendres de 8h a 16h i dissabte i diumenge de 9h a 14h).



DADES TÈCNIQUES:
Distància: 13,40 km
Duració: 6h 20min (amb parades)
Desnivell: 1000 m
Ruta: Circular
Punt + alt: 614 m (Puig de la Cabrafiga)
Punt + baix: 140 m (Barranc de la Dòvia)
Dificultat tècnica: Moderada


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada