24 de gener 2021

Integral dels Miradors de les Borges del Camp

Torre de la Perruca (453 m) - els Pedrets (391 m) - Rocabruna Occidental (496 m) - Rocabruna (542m) i Serret de los Cabreïns (489 m) des de Riudecols

Ja fa dies que suportem aquest vent tan habitual i normal que tenim a la zona del Baix Camp, però com l'hem patit avui crec que feia temps que no ho recordàvem. 

Ens hem llevat plovent, però al primer raig de sol que ens ha entrat per la finestra ens ha fet activar per sortir a fer un tomb plegats. El dia pinta ventós i ja sabeu el que diu el refrany: El mes de gener, és un bon cavaller, si no és ventoler.

Amb vent o sense a nosaltres la casa no ens caurà al damunt!

Avui us portem una ruta que l'hem titulat: Intregral dels Miradors de les Borges del Camp coronant els cims que hi ha al llarg d'aquesta zona fins a arribar al pujol més important, Rocabruna (542 m).


Comencem com sempre sortint de casa i dirigint-nos cap a la Riera de Riudecols.


De la Riera de Riudecols fem drecera per un camí que trenca a l'esquerra i passa per un parell de masos i camps d'oliveres fins a la Riera de les Voltes a tocar de la carretera.


De les pluges de la nit ens trobem algun toll que fan les delícies dels ciclistes i nosaltres passem sense problemes.

Avançarem entre camps d'oliveres a banda i banda dels camins fins a arribar a l'Ermita Mare de Déu de la Riera a les Borges del Camp.

Ermita de la Mare de Déu de la Riera és una edificació modernista d'inicis del segle XX de l'arquitecte Francesc Berenguer Mestre, un dels col.laboradors més directes d'Antoni Gaudí.


Continuarem el nostre trajecte fins a la urbanització Aires del Camp.


Travessem la urbanització i agafarem un sender paral.lel a la dreta de la ruta dels Miradors. Aquest camí és realment bonic i distret entre la pinassa i el conjunt de roques que ens trobem al nostre pas on hem de passar algun cop ajudant-nos amb alguna mà.



Continuem el camí intentant mantenir-nos drets i no caure amb les ràfegues del vent que ens assolen contínuament.



Fem un petit cim que ens trobem seguint aquest trajecte anomenat la Torre de la Perruca (453 m).

Torre de la Perruca: emplaçament conegut d'una fortificació desapareguda.


Des d'aquest punt les vistes són magnífiques.


Anem perdent alçada fins a arribar a la pista de la ruta dels Miradors de les Borges del Camp.


Seguim la pista i passarem per un parell de miradors: el Mirador de les Borges del Camp i el de les Muntanyes de Prades on també veiem una zona de pícnic. 

Al tercer mirador, Mirador d'Alforja, ens encaminarem cap avall per un corriol on resseguirem les marques blaves fins a fer cim. Aquest cim anomenat els Pedrets (391 m)


Coronem els Pedrets que és un cim on t'has d'ajudar d'alguna mà amb petites grimpades i passos de roca per pujar-hi i tornem pel mateix camí. A partir d'aquí continuem un senderó que en algun moment se'ns desdibuixa i anem a parar a uns masos que els travessem com podem fins a arribar a la pista dels Miradors saltant una tanca mig caiguda. 

Jo diria que no som pas els primers que fem aquest recorregut perquè la tanca està força malmesa de tant espitjar-la cap a baix per saltar-la.


Pugem la pista fins a arribar a un coll i girem a l'esquerra per un senderó seguint les marques blaves fins a arribar al cim de Rocabruna Occidental (496 m).


Des d'aquí albirem perfectament la vall d'Alforja amb el seu esvelt campanar que destaca per damunt de tot.

El campanar d'Alforja és del segle XVIII, d'uns 60 metres d'alçada.


Tornem pel mateix camí de pujada al pic i resseguim el perfil de la serra per dirigir-nos cap al nostre cim més important del dia: Rocabruna (542 m). Hi trobem el seu vèrtex geodèsic que aprofitem per fer-nos alguna fotografia per la posteritat.

Rocabruna és el cim més elevat de la zona i la gent de les Borges del Camp i de Maspujols hi acostuma a pujar i l'anomenen "La Roca Bruna" i els caçadors li diuen "La punta del Federat" perquè tot el seu sector nord és conegut per aquest nom. També s'anomina Serret del Cisa.


Aprofitem un lloc resguardats del vent a dalt del cim per omplir la panxa una mica i contemplar les vistes que ens ofereix aquest pic a totes les direccions.


Baixem de Rocabruna direcció a Alforja per agafar la pista dels Servians. Abans de continuar aquesta pista fem un puja i baixa per coronar un cim petit força emboscat i complicat d'accedir-hi anomenat Serret de los Cabreïns (489 m).

De seguida anem a buscar la Riera d'Alforja fins a trobar el pal indicador que ens mostra la direcció que hem de prendre per anar cap a Riudecols seguint les marques grogues.

Al cap d'una hora i quart a bon ritme arribem a casa. 

Doncs, aquí us deixem una ruta més per les nostres contrades i esperem que us hagi agradat i que ben aviat la pugueu fer.

💧No trobarem cap punt d'aigua

DADES TÈCNIQUES:
Distància: 24,40 km
Duració: 7h 10 min (amb parades)
Desnivell: 730 m
Època: Evitar l'estiu
Ruta: Circular
Punt + alt: 542 m (Rocabruna)
Punt + baix: 244 m (Riera d'Alforja)
Dificultat: Fàcil


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada